Læs de oftest stillede spørgsmål om Livol her
Har du spørgsmål eller blot nysgerrig på Livol?
Du kan finde de mest oftest stillede spørgsmål her og hvis ikke du kan finde netop det, som du søger, så er du velkommen til at kontakte os her.
FAQ
Kan jeg få for meget D-vitamin?
For en del vitaminer og mineraler kan høje indtag medføre uønskede sundhedsmæssige virkninger. Det er derfor vigtigt at følge doseringsanbefalingerne på pakningen.
Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, bør det tages samtidig med mad for at have de bedste forudsætninger for optagelsen. Det betyder også, at D-vitamin ikke udskilles med urinen, hvis du får for meget.
Kan du få for meget B12-vitamin?
Du behøver ikke være bekymret i forhold til indholdet af B12 i Livol multivitaminer.
I f.eks. Multivitamin Voksen er indholdet af B12 kun 2,5 µg. Det anbefalede daglige indtag af B12 bør ifølge NNR 2023 (Nordiske Næringsstofanbefalinger) være 4 µg. Til sammenligning får du 2 µg B12 fra leverpostej på en skive brød. Desuden skal det nævnes, at B12 er et vandopløseligt vitamin og derfor udskilles via urinen, hvis du skulle få mere end den anbefalede mængde.
Personer der kan have glæde af højere mængde B12 vitamin, er fx personer der lever vegansk, og derfor ikke får ret meget af dette vitamin via kosten. Hvis du er i tvivl om du indtager for lidt eller for meget B12, så kan niveauet måles i en blodprøve hos lægen.
Hvordan adskiller Livol-produkterne sig fra hinanden?
Produkterne er tilpasset forskellige behov, men passer til hele familien – både voksne og børn. Der findes multivitamin/mineral-produkter og produkter, som kun indeholder enkelte vigtige vitaminer og mineraler.
Hvilke vitaminer og mineraler skal man tage?
En sund og varieret kost giver dig tilstrækkelige mængder af de vitaminer, som kroppen har brug for.
Der kan imidlertid være perioder, hvor tilskud af vitaminer og mineraler kan være aktuelt. Desuden er der grupper, som bør være særlige opmærksomme f.eks.:
Personer, som spiser lidt/har et lavt energiindtag, bør overveje at tage et multivitamin-mineraltilskud som supplement til kosten.
Ved forhold der gør at næringsstoffer optages dårligt i kroppen
Personer med omfattende fødevareallergi. F.eks. vil de fleste, som udelader mejeriprodukter i kosten, kunne have behov for calciumtilskud
Kvinder, som menstruerer, kan have behov for tilskud af jern
Kvinder i den fertile alder bør tage folsyre hver dag fra én måned før forventet befrugtning og i graviditetens første 12 uger.
Personer, som ikke har et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin, særligt i perioder af året med kun lidt sol
Hvilke vitaminer er bedst for huden?
Enkelte vitaminer bidrager til at vedligeholde normal hud. Det er niacin, riboflavin, jod og zink (B2-vitamin), biotin og A-vitamin. Desuden bidrager C-vitamin til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funktion.
Hvilke vitaminer er bedst for håret?
Vitaminerne har en række forskellige funktioner, men biotin og mineralet zink bidrager til at vedligeholde normalt hår.
Hvem laver anbefalingerne?
Værdierne for referenceindtag er defineret som en del af EU-lovgivningen. Det er EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet), som er ansvarlig for de vurderinger, der fører til de aktuelle værdier. Disse værdier er nedfældet i en forordning, som gælder i hele EØS-området.
Hvem har brug for tilskud af vitaminer og mineraler?
En sund og varieret kost giver dig tilstrækkelige mængder af de fleste næringsstoffer, som kroppen har brug for.
Der kan imidlertid være enkelte grupper eller perioder i livet, hvor man har brug for tilskud af vitaminer og mineraler.
Myndighederne i Danmark anbefaler kosttilskud til følgende:
• Personer med mørk hud anbefales et dagligt tilskud på 10 µg D-vitamin.
• Personer, som får meget lidt soleksponering af huden på grund af meget lidt ophold udendørs eller tildækket påklædning, anbefales et D-vitamintilskud på 10 µg.
• Børn anbefales et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin fra 2 uger til 2 år.
• Børn med mørk hud og/eller børn, der går tildækket, anbefales tilskud af D-vitamin på 10 µg.
• Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg.
• Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20µg kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1000 mg.
Derudover er Myndighedernes anbefalinger til gravide, ammende samt kommende gravide:
• Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten bør tage tilskud af 400 µg folsyre dagligt.
• Gravide bør dagligt tage tilskud af 10 µg D-vitamin gennem hele graviditeten og 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge.
• Gravide bør dagligt tage tilskud af 500 mg calcium gennem hele graviditeten, hvis de ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.
Kosttilskud kan dog ikke erstatte den mangfoldighed af stoffer, som en varieret kost giver.
Lever du efter veganske principper anbefales kosttilskud af B12-vitamin og D-vitamin om vinteren. Det kan derudover være nødvendigt med et ekstra tilskud af A-vitamin, riboflavin, calcium, jern, jod, selen og zink.
Hvem er Livol-produkterne beregnet til?
Livol er en komplet serie af produkter med vitaminer og mineraler, som dækker forskellige behov for voksne og børn gennem livets forskellige faser. Det er hele familiens kosttilskud og skal være en naturlig del af hverdagen – ikke fordi man mangler noget, men fordi man har brug for lidt ekstra.
Hvad gør jeg med min tomme emballage?
Efter brug skal emballagen sorteres som plast. Låg, bøtte og etiket skal ikke skilles fra hinanden før sortering. Vær opmærksom på, at der kan være særlige affaldssorteringsregler i netop din kommune. Klik ind på din kommunes hjemmeside og find ud af, hvilke regler, der gælder der, hvor du bor.
Hvad er vitaminer, og hvorfor har vi brug for dem?
Vitaminer er mikronæringsstoffer der er livsnødvendige for kroppens normale funktioner. Vitaminerne skal tilføres via maden, fordi kroppen ikke selv er i stand til at danne dem. D-vitamin er en undtagelse fra dette, da det kan dannes i huden, når den udsættes for solens ultraviolette stråler (undtagen i vintermånederne).
Vitaminerne deles normalt op i to grupper. De fedtopløselige, som omfatter A-, D-, E- og K-vitamin, og de vandopløselige, som omfatter B-vitaminerne og C-vitamin. Vandopløselige vitaminer kan ikke lagres i kroppen i særlig grad, undtagen ”B12” som kan lagres i kroppen i op til 12 år, mens de fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen i lang tid.
Hvad er referenceindtag?
Værdierne for referenceindtag er fastsat ud fra en slags gennemsnit af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne personer har. Dette gælder i hele EØS-området, og værdierne er beregnet til at fungere som rettesnor for en sund kost. Værdierne er kun vejledende, og de er ikke individuelle kostråd. På et kosttilskud er indholdet af vitaminer og mineraler også angivet som procent af referenceindtaget.
Det gennemsnitlige behov dækker dog over store forskelle, idet behovet er meget forskelligt hos fx mænd og kvinder og hos unge og ældre. Derfor kan man ikke sige, at værdierne er et udtryk for den mængde vitaminer eller mineraler, som anbefales om dagen.
Et referenceindtag er imidlertid ikke det samme som myndighedernes næringsstofanbefalinger i Norden. Disse anbefalinger er baseret på kostundersøgelser i de nordiske lande, og kosten og forholdene her vil være forskellige fra resten af EØS-området, og dermed vil myndighedernes anbefalinger for vitaminer og mineraler måske være anderledes.
Et godt eksempel på dette er D-vitamin, som dannes i huden, når den udsættes for solens ultraviolette stråler. Da der er mindre sol i Norden end sydpå i Europa, vil behovet for D-vitamin i Norden være højere end det, som er angivet i de generelle anbefalinger for EØS-området.
Hvad er mineraler, og hvorfor har vi brug for dem?
Mineraler er uorganiske stoffer, som kroppen har brug for i relativt store mængder, og eksempler på mineraler er kalium, calcium og fosfat. Sporstoffer er mineraler, som man har brug for i meget små mængder, og eksempler på disse er jern, selen og zink. Mineralerne kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mad og drikke.
Mange af processerne i kroppen er afhængige af mineraler. Desuden er flere mineraler vigtige byggesten i kroppen. Knoglerne er afhængige af tilførsel af mineraler, og mineraler er også vigtige, for at nervesystemet og musklerne kan fungere normalt.
Hvad betyder den nye kosttilskudslovgivning for Livol?
Vi har ændret i mængderne af udvalgte vitaminer og mineraler på nogle af vores produkter. Dette har vi gjort, fordi kosttilskudslovgivningen er ændret, herunder grænserne for mængden af nogle vitaminer og mineraler. Her kan du se de konkrete ændringer i vores produkter: tilpasset så indhold ikke overskrider Fødevarestyrelsens vejledende værdier (nov. 2017) for maximal indhold af vitaminer og mineraler.
Livol Multivitamin Voksen Mængde før Mængde ny Zink 10 mg 8 mg Kobber 1 mg 0,4 mg Mangan 3 mg 2 mg
Livol Multivitamin med urter 50+ /
Livol Multivitamin 50+ Mængde før Mængde ny Zink 9 mg 8 mg Kobber 0,9 mg 0,4 mg Mangan 2 mg 0 mg*
Livol Magnesium Mængde før Mængde ny Magnesium 300 mg 233 mg
Livol Multivitamin Voksen/
Livol Multivitamin Basis Voksen Mængde før Mængde ny ZinkKobber 10 mg1 mg 8 mg0,4 mg Livol Multivitamin BørnVitamin ACalciumMagnesiumJernZinkKobberManganJodChrom Mængde før400 µg100 mg21,5 mg8 mg5 mg0,34 mg1,2 mg70 µg11 µg Mængde ny365 µg0 mg56,25 mg2,1 mg2 mg0 mg0 mg0 µg0 µg
Livol Multivitamin Gravid Mængde før Mængde ny Zink 9 mg 8 mg Kobber 1 mg 0,4 mg
Samtidig er RI-(referenceindtag)værdierne ændret på produkterne til børn. Dette skyldes at Fødevarestyrelsen fremadrettet ikke længere anbefaler RI-betegnelsen særligt for børn, hvorfor man nu skal oplyse de samme værdier som for voksne. Årsagen til at RI-værdierne for børn nu bliver fjernet, er fordi ny forskning på området har vist at disse værdier ikke længere kan anses som retvisende. I resten af EU-landene har der desuden altid kun været RI-værdier gældende for voksne, så også af den grund ophæver Fødevarestyrelsen RI-værdierne for børn.
RI er ikke en anbefaling eller et mål for en vis mængde af vitaminer eller mineraler, der skal indtages pr. dag, men er en slags gennemsnitsbetragtning af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne og børn har. RI-værdier på vores kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet i forhold til RI værdien.
Hvad betyder det, at vores emballage er mere grøn?
Bøtterne er fremstillet af recirkuleret plastik fremfor de velkendte brune glas fra Livol. Derudover er etiketterne nu fremstillet af plastik fra fornybare ressourcer.
Emballagen er desuden genanvendelig. Hvis du sorterer den som plastaffald, indgår den derfor i en cirkulær proces, hvor den igen kan genopstå som nyt materiale. Emballagen bidrager således til en mere cirkulær økonomi hvor der er fokus på højere grad af genbrug og genanvendelse af produkter.
Udskiftning af alle Livol glas til beholdere af genanvendt plast, giver en gennemsnitlig CO2 besparelse på 35% for emballageproduktionen
Vores 'nye' transparente bøtter består af 100% genanvendt plast.
Hvad er plast fra fornybare ressourcer?
Det er plastik udvundet af fornybare materialer som for eksempel husholdnings- og industriaffald fra planter og fødevarer. Forskellige restprodukter kan nemlig bruges til at fremstille plastik fremfor at anvende fossile ressourcer som fx olie og naturgas. Den plastik vi anvender er produceret efter et certificeret masseberegningsprincip.
Etiketterne er baseret på et restprodukt fra træindustrien. Vi har valgt at benytte masse fra restprodukter fremfor plantemateriale direkte, da vi mener, at det er en god udnyttelse af ressourcerne. Ved at bruge restprodukter undgår man nemlig at lægge beslag på landbrugsarealer der også bruges til fødevareproduktion.
Hvor kommer den genanvendte plast fra?
Bøtterne er fremstillet af genanvendt plast (r-PET), som stammer fra plastaffald. Der er tale om plastaffald, som er indsamlet efter brug og efterfølgende renset og omdannet til ny plast.
r-PET er PETs mere miljøvenlige storesøster da den er lavet af brugt plast fremfor ny plast. PET er en almindelig anvendt type plastik, som fremstilles af olie. Denne type plastik anvendes blandt andet til emballage i fødevareindustrien som fx til fremstilling af drikkevandsflasker, ketchup, juice m.m.
Hvad med lågene?
At de første emballager er med låg i konventionel plast, får ikke betydning for, hvorvidt hele emballagen kan genanvendes. Både låg og bøtte kan stadig genanvendes og derved sendes ind i den cirkulære økonomi, hvor plasten kan genanvendes igen og igen.
Vi arbejder på fortsat på at ændre vores låg.
Kan jeg få for meget D-vitamin?
For en del vitaminer og mineraler kan høje indtag medføre uønskede sundhedsmæssige virkninger. Det er derfor vigtigt at følge doseringsanbefalingerne på pakningen.
Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, bør det tages samtidig med mad for at have de bedste forudsætninger for optagelsen. Det betyder også, at D-vitamin ikke udskilles med urinen, hvis du får for meget.
Kan du få for meget B12-vitamin?
Du behøver ikke være bekymret i forhold til indholdet af B12 i Livol multivitaminer.
I f.eks. Multivitamin Voksen er indholdet af B12 kun 2,5 µg. Det anbefalede daglige indtag af B12 bør ifølge NNR 2023 (Nordiske Næringsstofanbefalinger) være 4 µg. Til sammenligning får du 2 µg B12 fra leverpostej på en skive brød. Desuden skal det nævnes, at B12 er et vandopløseligt vitamin og derfor udskilles via urinen, hvis du skulle få mere end den anbefalede mængde.
Personer der kan have glæde af højere mængde B12 vitamin, er fx personer der lever vegansk, og derfor ikke får ret meget af dette vitamin via kosten. Hvis du er i tvivl om du indtager for lidt eller for meget B12, så kan niveauet måles i en blodprøve hos lægen.
Hvordan adskiller Livol-produkterne sig fra hinanden?
Produkterne er tilpasset forskellige behov, men passer til hele familien – både voksne og børn. Der findes multivitamin/mineral-produkter og produkter, som kun indeholder enkelte vigtige vitaminer og mineraler.
Hvilke vitaminer og mineraler skal man tage?
En sund og varieret kost giver dig tilstrækkelige mængder af de vitaminer, som kroppen har brug for.
Der kan imidlertid være perioder, hvor tilskud af vitaminer og mineraler kan være aktuelt. Desuden er der grupper, som bør være særlige opmærksomme f.eks.:
Personer, som spiser lidt/har et lavt energiindtag, bør overveje at tage et multivitamin-mineraltilskud som supplement til kosten.
Ved forhold der gør at næringsstoffer optages dårligt i kroppen
Personer med omfattende fødevareallergi. F.eks. vil de fleste, som udelader mejeriprodukter i kosten, kunne have behov for calciumtilskud
Kvinder, som menstruerer, kan have behov for tilskud af jern
Kvinder i den fertile alder bør tage folsyre hver dag fra én måned før forventet befrugtning og i graviditetens første 12 uger.
Personer, som ikke har et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin, særligt i perioder af året med kun lidt sol
Hvilke vitaminer er bedst for huden?
Enkelte vitaminer bidrager til at vedligeholde normal hud. Det er niacin, riboflavin, jod og zink (B2-vitamin), biotin og A-vitamin. Desuden bidrager C-vitamin til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funktion.
Hvilke vitaminer er bedst for håret?
Vitaminerne har en række forskellige funktioner, men biotin og mineralet zink bidrager til at vedligeholde normalt hår.
Hvem laver anbefalingerne?
Værdierne for referenceindtag er defineret som en del af EU-lovgivningen. Det er EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet), som er ansvarlig for de vurderinger, der fører til de aktuelle værdier. Disse værdier er nedfældet i en forordning, som gælder i hele EØS-området.
Hvem har brug for tilskud af vitaminer og mineraler?
En sund og varieret kost giver dig tilstrækkelige mængder af de fleste næringsstoffer, som kroppen har brug for.
Der kan imidlertid være enkelte grupper eller perioder i livet, hvor man har brug for tilskud af vitaminer og mineraler.
Myndighederne i Danmark anbefaler kosttilskud til følgende:
• Personer med mørk hud anbefales et dagligt tilskud på 10 µg D-vitamin.
• Personer, som får meget lidt soleksponering af huden på grund af meget lidt ophold udendørs eller tildækket påklædning, anbefales et D-vitamintilskud på 10 µg.
• Børn anbefales et dagligt tilskud af 10 µg D-vitamin fra 2 uger til 2 år.
• Børn med mørk hud og/eller børn, der går tildækket, anbefales tilskud af D-vitamin på 10 µg.
• Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg.
• Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere eller personer med øget risiko for osteoporose anbefales tilskud af D-vitamin på 20µg kombineret med et dagligt calciumtilskud på 800-1000 mg.
Derudover er Myndighedernes anbefalinger til gravide, ammende samt kommende gravide:
• Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten bør tage tilskud af 400 µg folsyre dagligt.
• Gravide bør dagligt tage tilskud af 10 µg D-vitamin gennem hele graviditeten og 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge.
• Gravide bør dagligt tage tilskud af 500 mg calcium gennem hele graviditeten, hvis de ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.
Kosttilskud kan dog ikke erstatte den mangfoldighed af stoffer, som en varieret kost giver.
Lever du efter veganske principper anbefales kosttilskud af B12-vitamin og D-vitamin om vinteren. Det kan derudover være nødvendigt med et ekstra tilskud af A-vitamin, riboflavin, calcium, jern, jod, selen og zink.
Hvem er Livol-produkterne beregnet til?
Livol er en komplet serie af produkter med vitaminer og mineraler, som dækker forskellige behov for voksne og børn gennem livets forskellige faser. Det er hele familiens kosttilskud og skal være en naturlig del af hverdagen – ikke fordi man mangler noget, men fordi man har brug for lidt ekstra.
Hvad gør jeg med min tomme emballage?
Efter brug skal emballagen sorteres som plast. Låg, bøtte og etiket skal ikke skilles fra hinanden før sortering. Vær opmærksom på, at der kan være særlige affaldssorteringsregler i netop din kommune. Klik ind på din kommunes hjemmeside og find ud af, hvilke regler, der gælder der, hvor du bor.
Hvad er vitaminer, og hvorfor har vi brug for dem?
Vitaminer er mikronæringsstoffer der er livsnødvendige for kroppens normale funktioner. Vitaminerne skal tilføres via maden, fordi kroppen ikke selv er i stand til at danne dem. D-vitamin er en undtagelse fra dette, da det kan dannes i huden, når den udsættes for solens ultraviolette stråler (undtagen i vintermånederne).
Vitaminerne deles normalt op i to grupper. De fedtopløselige, som omfatter A-, D-, E- og K-vitamin, og de vandopløselige, som omfatter B-vitaminerne og C-vitamin. Vandopløselige vitaminer kan ikke lagres i kroppen i særlig grad, undtagen ”B12” som kan lagres i kroppen i op til 12 år, mens de fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppen i lang tid.
Hvad er referenceindtag?
Værdierne for referenceindtag er fastsat ud fra en slags gennemsnit af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne personer har. Dette gælder i hele EØS-området, og værdierne er beregnet til at fungere som rettesnor for en sund kost. Værdierne er kun vejledende, og de er ikke individuelle kostråd. På et kosttilskud er indholdet af vitaminer og mineraler også angivet som procent af referenceindtaget.
Det gennemsnitlige behov dækker dog over store forskelle, idet behovet er meget forskelligt hos fx mænd og kvinder og hos unge og ældre. Derfor kan man ikke sige, at værdierne er et udtryk for den mængde vitaminer eller mineraler, som anbefales om dagen.
Et referenceindtag er imidlertid ikke det samme som myndighedernes næringsstofanbefalinger i Norden. Disse anbefalinger er baseret på kostundersøgelser i de nordiske lande, og kosten og forholdene her vil være forskellige fra resten af EØS-området, og dermed vil myndighedernes anbefalinger for vitaminer og mineraler måske være anderledes.
Et godt eksempel på dette er D-vitamin, som dannes i huden, når den udsættes for solens ultraviolette stråler. Da der er mindre sol i Norden end sydpå i Europa, vil behovet for D-vitamin i Norden være højere end det, som er angivet i de generelle anbefalinger for EØS-området.
Hvad er mineraler, og hvorfor har vi brug for dem?
Mineraler er uorganiske stoffer, som kroppen har brug for i relativt store mængder, og eksempler på mineraler er kalium, calcium og fosfat. Sporstoffer er mineraler, som man har brug for i meget små mængder, og eksempler på disse er jern, selen og zink. Mineralerne kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mad og drikke.
Mange af processerne i kroppen er afhængige af mineraler. Desuden er flere mineraler vigtige byggesten i kroppen. Knoglerne er afhængige af tilførsel af mineraler, og mineraler er også vigtige, for at nervesystemet og musklerne kan fungere normalt.
Hvad betyder den nye kosttilskudslovgivning for Livol?
Vi har ændret i mængderne af udvalgte vitaminer og mineraler på nogle af vores produkter. Dette har vi gjort, fordi kosttilskudslovgivningen er ændret, herunder grænserne for mængden af nogle vitaminer og mineraler. Her kan du se de konkrete ændringer i vores produkter: tilpasset så indhold ikke overskrider Fødevarestyrelsens vejledende værdier (nov. 2017) for maximal indhold af vitaminer og mineraler.
Livol Multivitamin Voksen | Mængde før | Mængde ny |
Zink | 10 mg | 8 mg |
Kobber | 1 mg | 0,4 mg |
Mangan | 3 mg | 2 mg |
Livol Multivitamin med urter 50+ / Livol Multivitamin 50+ | Mængde før | Mængde ny |
Zink | 9 mg | 8 mg |
Kobber | 0,9 mg | 0,4 mg |
Mangan | 2 mg | 0 mg* |
Livol Magnesium | Mængde før | Mængde ny |
Magnesium | 300 mg | 233 mg |
Livol Multivitamin Voksen/ Livol Multivitamin Basis Voksen | Mængde før | Mængde ny |
ZinkKobber | 10 mg1 mg | 8 mg0,4 mg |
Livol Multivitamin BørnVitamin ACalciumMagnesiumJernZinkKobberManganJodChrom | Mængde før400 µg100 mg21,5 mg8 mg5 mg0,34 mg1,2 mg70 µg11 µg | Mængde ny365 µg0 mg56,25 mg2,1 mg2 mg0 mg0 mg0 µg0 µg |
Livol Multivitamin Gravid | Mængde før | Mængde ny |
Zink | 9 mg | 8 mg |
Kobber | 1 mg | 0,4 mg |
Samtidig er RI-(referenceindtag)værdierne ændret på produkterne til børn. Dette skyldes at Fødevarestyrelsen fremadrettet ikke længere anbefaler RI-betegnelsen særligt for børn, hvorfor man nu skal oplyse de samme værdier som for voksne. Årsagen til at RI-værdierne for børn nu bliver fjernet, er fordi ny forskning på området har vist at disse værdier ikke længere kan anses som retvisende. I resten af EU-landene har der desuden altid kun været RI-værdier gældende for voksne, så også af den grund ophæver Fødevarestyrelsen RI-værdierne for børn.
RI er ikke en anbefaling eller et mål for en vis mængde af vitaminer eller mineraler, der skal indtages pr. dag, men er en slags gennemsnitsbetragtning af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne og børn har. RI-værdier på vores kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet i forhold til RI værdien.
Hvad betyder det, at vores emballage er mere grøn?
Bøtterne er fremstillet af recirkuleret plastik fremfor de velkendte brune glas fra Livol. Derudover er etiketterne nu fremstillet af plastik fra fornybare ressourcer.
Emballagen er desuden genanvendelig. Hvis du sorterer den som plastaffald, indgår den derfor i en cirkulær proces, hvor den igen kan genopstå som nyt materiale. Emballagen bidrager således til en mere cirkulær økonomi hvor der er fokus på højere grad af genbrug og genanvendelse af produkter.
Udskiftning af alle Livol glas til beholdere af genanvendt plast, giver en gennemsnitlig CO2 besparelse på 35% for emballageproduktionen
Vores 'nye' transparente bøtter består af 100% genanvendt plast.
Hvad er plast fra fornybare ressourcer?
Det er plastik udvundet af fornybare materialer som for eksempel husholdnings- og industriaffald fra planter og fødevarer. Forskellige restprodukter kan nemlig bruges til at fremstille plastik fremfor at anvende fossile ressourcer som fx olie og naturgas. Den plastik vi anvender er produceret efter et certificeret masseberegningsprincip.
Etiketterne er baseret på et restprodukt fra træindustrien. Vi har valgt at benytte masse fra restprodukter fremfor plantemateriale direkte, da vi mener, at det er en god udnyttelse af ressourcerne. Ved at bruge restprodukter undgår man nemlig at lægge beslag på landbrugsarealer der også bruges til fødevareproduktion.
Hvor kommer den genanvendte plast fra?
Bøtterne er fremstillet af genanvendt plast (r-PET), som stammer fra plastaffald. Der er tale om plastaffald, som er indsamlet efter brug og efterfølgende renset og omdannet til ny plast.
r-PET er PETs mere miljøvenlige storesøster da den er lavet af brugt plast fremfor ny plast. PET er en almindelig anvendt type plastik, som fremstilles af olie. Denne type plastik anvendes blandt andet til emballage i fødevareindustrien som fx til fremstilling af drikkevandsflasker, ketchup, juice m.m.
Hvad med lågene?
At de første emballager er med låg i konventionel plast, får ikke betydning for, hvorvidt hele emballagen kan genanvendes. Både låg og bøtte kan stadig genanvendes og derved sendes ind i den cirkulære økonomi, hvor plasten kan genanvendes igen og igen.
Vi arbejder på fortsat på at ændre vores låg.
Sådan åbner og lukker du vores bøtter
Ultimate You - by Livol
Ønsker du vitaminer med god smag? Livol Ultimate You er en serie af kosttilskud, der er skabt særligt til dig, der går op i at få det bedste ud af livet.
Til de vigtigste - siden 1959
Hos Livol har vi fokus på det, det der er vigtigt for dig: din familie, dine venner, dem du holder af. Deres sundhed, dit velbefindende og jeres gode liv sammen.
100% Genbrugsplast
Bøtterne er fremstillet af genanvendt plast (r-PET), som stammer fra plastaffald. Der er tale om plastaffald, som er indsamlet efter brug og efterfølgende renset og omdannet til ny plast.